Mis on antioksüdandid?

Mis on vabad radikaalid?

Vabad radikaalid on paaritute elektronidega molekulid, mis on hapniku ja toitude vaheliste reaktsioonide ja energia tekkimise kõrvalproduktiks, kuid vabu radikaale tekib ka ainevahetuse teistes protsessides. Vabad radikaalid püüavad kiiresti liikudes ära näpata mis iganes elektroni molekuli käest, mis satub olema nende läheduses. Loomulikult, kui nad elektroni ära varastavad, jääb teine, kust varastati, paariliseta, saab vabaks radikaaliks ja edasi läheb kõik nagu doomino-efektis.
 
Need ebastabiilsed molekulid ründavad pidevalt keha väljapoolt (päikesekiirgus, keskkonnasaaste, elektromagnetiline kiirgus jne.) ja seestpoolt, normaalse elutegevuse ja ainevahetuse tõttu. Need ebastabiilsed molekulid loovad lõpmatu ahelreaktsiooni tõttu miljoneid uusi vabu radikaale, mis hävitavad proteiine, rakke, kudesid ja organeid. Vabade radikaalide kahjustus kasvab, kui toit on antioksüdantide- vaene, koos kalorite suurenenud manustamisega; seoses suitsetamisega, alkoholi tarbimisega ja ravimite manustamisega, samuti vananedes ja haiguste puhul.

Kui olulised on antioksüdandid?

Vabad radikaalid on elu jaoks vältimatud, sest mõned neist mängivad olulist rolli keha elutegevuses. Kuid kehal on arvukalt mehhanisme, et vähendada vabadest radikaalidest põhjustatud kahjustusi ja parandada neid. Lisaks sellele mängivad, antioksüdandid võtmerolli nendes kaitsemehhanismides. Vabad radikaalid „söövad ära” antioksüdandid , mis peaksid saama asendatud antioksüdantiderikka toidu söömisega , et vältida haigestumist. Antioksüdandid hoiavad tervist, väldivad ja /või vähendavad tähtsate proteiinide toel kahjustusi rakkudes, kudedes ja organites, mis satuvad vabade radikaalide rünnaku alla.
 
Vabad radikaalid vastutavad arvukate ebatervete protsesside eest kehas, nagu:
  1. Vananemine
  2. Haiguslik rakkude jagunemine
  3. Organite mittetäielik funktsioneerimine
  4. Ajutegevuse häired
  5. Südame- ja veresoonkonna muutused
  6. Nägemise kahjustused
  7. Ja arvukate teiste ebatervete nähtuste eest kehas
 
Antioksüdandid on ained, mis takistavad vabadel radikaalidel kehale kahju teha. On palju erinevaid antioksüdantide liike ja nad töötavad erinevatel viisidel: nad võivad vähendada vabade radikaalide energilisust, peatada üldse vabade radikaalide esmast tekkimist, või katkestada ahelreaktsiooni, et vähendada vabadest radikaalist põhjustatud hävitustööd. Taimsed toidud on parimad võitluses haigustega. Antioksüdandid mängivad olulist kaitserolli taimede jaoks ja kui neid tarvitavad toiduks inimesed, siis annavad taimed meile edasi samu antioksüdante meie kehade kaitseks.

Mis on ORAC väärtus?

ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity ehk Hapniku Radikaali Absorbeerumise Võime ehk suupärasemalt: Vabade Radikaalide Neutraliseerimise Koefitsent) skaala mõeldi välja USDA ja Tuft`I Ülikooli teadlaste poolt, mõõtmaks erinevate toitude antioksüdantide võimet. ORAC skaala võimaldab annab väärtuse igale toidule. Toidud, millel on kõrgem väärtus, pakuvad ka suuremat antioksüdantide kaitsevõimet.
Hapniku Radikaali Absorbeerimise Võime test, ehk ORAC, mõõdab ära hulga, millist hulka vabu radikaale teatud antioksüdant suudab pidurdada. ORAC nimekiri paneb mõtlema, kui antioksüdantide vaene meie toit tegelikult on.
Taimetoitudes on kõrgeim ORAC väärtus! Antotsüaniinid on tavalised pigmentained puuviljades, eriti marjades, mis annavad neile sellise sügava värvuse. Antotsüaniinid kaitsevad DNA-d terviklikkust ja sidekoe antioksüdantide taset . Uurimused on näidanud, et sellised toidud ja toidulisandid, mis on rikkad antotsüaniinide poolest, on väga efektiivsed oksüdatiivse stressi vähendamisel

Erksavärvilised toidud on ühtlasi ka kõrgeima ORAC- väärtusega. See tähendab, et need toidud aitavad võidelda kõige paremini haiguste vastu ja peatada vabade radikaalide keha kahjustavat tegevust.

Kontakt

Epost: pood@minutervis.ee
Mobiil: +372 53 666 335

 

Mauri Organic Partnership OÜ

http://www.organicpartneship.eu
E-post:info@organicpartneship.eu
Mobiil: + 372 58 853 232
 

Best Price Domains